SUMP Central

Select Language

Beszámoló a Magyar CIVINET 19. (virtuális) találkozójáról - Szemléletformálás és kommunikáció a városi közlekedésben

Magyar CIVINET 2021. február 24-én tartotta meg 19. találkozóját, mely az elmúlt néhány eseményhez hasonlóan a virtuális térben zajlott. A Szemléletformálás és kommunikáció a városi közlekedésben címen megtartott félnapos webináriumon hat előadás járta körül a témát.

Felvezetésként Ekés András a Mobilissimus ügyvezetője beszélt a téma apropójáról, illetve a korábban lezárult CIVITAS Prosperity projekt kapcsolódó eredményeiről. Utóbbi kapcsán kiemelt figyelmet kapott a fenntartható városi mobilitástervezés (SUMP) módszertan, melynek egyik alappillére az érintettek bevonása, a közösségi tervezés, ahol a lakosság, a szakemberek, a civil képviseletek és a település döntéshozóinak szempontjai is érvényesülnek a terv kialakítása során. A városi közlekedéssel kapcsolatos kommunikáció területéről András érdekes példákat hozott az elmúlt harminc évből, szemléltetve a kommunikáció jellegének és stílusának változását, az üzenetek megfogalmazásának módját, valamint, hogy hogyan hódítottak teret egyre inkább a szolgáltató központú kommunikációs elemek helyett az utasok legjobb informálását előtérbe helyező tájékoztatások a klasszikus hirdetményektől és különböző menetrendi arculatoktól kezdve a közösségi média adta lehetőségekig. András kiemelte a koronavírus járvány alatti kommunikáció szerepét is, melyről egy későbbi előadásban részletesebben is szó volt.

A következő előadó Szabó Noémi, a Mobilissimus várostervező szakértője volt, aki az egri SUMP, valamint a SUNRISE H2020 projekt keretein belül szerzett kommunikációs tapasztalatairól beszélt. Megismerhettük az egri SUMP során alkalmazott közösségi tervezés eszközeit: problémafeltáró kérdőív, reprezentatív kérdőív a célokról és a projektekről, valamint szakmai és lakossági fórumok, melyek keretében bevonásra kerültek a különböző érintettek. A projekt keretén belül közlekedési szemléletformáló videók is készültek kisiskolások bevonásával, e kisfilmek nagyon népszerűek lettek az egriek körében. A SUNRISE projekt keretében egy konkrét mintaterületen a zuglói Törökőrön a gyakorlatban is tesztelésre kerültek a különböző közösségi tervezési eszközök, mint például térképes problémafeltárás helyszíni kitelepüléssel, tematikus problémafeltáró séták mozgásukban korlátozottakkal (pl. vakok és gyengénlátók, kerekesszékesek), projektek tesztelése (pl. sétálóutca kialakítása időszakos utcalezárással). 

Háznagy Andor a Budapesti Közlekedési Központ munkatársa az INCLUSION H2020 projektet mutatta be, amelyben 2 pilot projekt során a kiszolgáltatott társadalmi csoportok mobilitási igényeiről való kommunikáció, valamint a közlekedési szolgáltató dolgozóinak érzékenyítése volt a fókuszban.

A továbbiakban Ekés András különböző külföldi közlekedési cégek járvány alatti kommunikációjáról mutatott be összefoglalót. Kitért arra, hogy a közösségi média felületei kiválóan alkalmasak az üzenetek gyors eljuttatására széles körű társadalmi csoportok számára, és a híreken és egzakt információkon túl a vizuális elemeknek és a humornak is különös ereje van a járvány okozta különösen nehéz időszakban. Többek között a müncheni MVG, a berlini BVG, a nagy-párizsi Île-de-France Mobilités és a londoni TFL járvány alatti kommunikációjából láthattunk kifejező, sokszor humoros példákat arra, hogy hogyan lehet az utasokat pozitív kommunikációval ösztönözni a szabályok betartására.

Hári Ernő, a Kecskeméti Közlekedési Központ ügyvezetője beszélt az újonnan megalapított közlekedésszervező utaskommunikációval kapcsolatos tapasztalatairól. Mint új szereplő a kecskeméti mobilitási piacon, modern szemlélettel és aktív kommunikációval segítették kezdettől fogva az utasok tájékoztatását, közösségi médiában való jelenlétüket pedig fokozatosan erősítik.

A találkozó zárásaként Borsi Dávid, a BKK kommunikációs vezetője beszélt a BKK koronavírus-járvány alatti utaskommunikációjáról. Szó volt a BKK tavaly márciusban megújult kommunikációs stratégiájáról, a járvány alatti szabályok , illetve a járművek közegészségügyi értelemben vett és biztonságossá tételét célzó kommunikációról, ami nagyon fontos a közösségi közlekedés iránti bizalomvesztés visszaépítésében.

Az egri SUMP kapcsán elkészült szemléletformáló videókat a Mobilissimus YouTube csatornáján lehet megtekinteni.

A Magyar Civinet, illetve aktuális városi közlekedést érintő hírekről és érdekességekről a Magyar CIVINET facebook oldalán tájékozódhat.

A Magyar CIVINET hírlevelére ITT lehet feliratkozni.